• Mikuláš, 6. december 2022

          • Mikuláš nezabudol ani na deti a personál v ZŠ Turčianske Kľačany. Jeho pomocníkom bol anjel, biely a čistý ako sneh. Avšak sprevádzali ich aj dvaja čertíci, ktorí kontrolovali správanie detí, poriadok v triede, spevácke i recitátorské schopnosti, čistotu rúk i zúbkov. Až po takejto čertovsky dôkladnej kontrole sme dostali od Mikuláša obrovský balíček plný nielen sladkých maškŕt, ale aj ovocia a orieškov. Ďakujeme výboru ZRPŠ, p.Hlavňovej, p.Vakrčkovi, p.Mančikovi a p. Mančikovej za úsmev a radosť, ktoré k nám priniesli.

          • Vianočné trhy, 27. november 2022

          • Po dlhšej prestávke sme mali možnosť stráviť prvú adventnú nedeľu na vianočných trhoch v Turčianskych Kľačanoch. Predajom výrobkov, ktoré vznikli pod rukami detí pod vedením pedagógov ste podporili naše ďalšie aktivity. Ďakujeme i rodičom a priateľom školy za akúkoľvek podporu a spoluprácu. Deťom, ktoré sa zúčastnili spolu s pedagógmi predaja, srdečne ďakujeme. Prajeme adventné obdobie plné lásky, radosti, pokoja a kúzelných okamihov.

          • Pečenie medovníčkov, 15.november 2022

          • Pečenie medovníčkov patrí na nasej škole ku jednej z predvianočných tradícií. Deti spolu s rodičmi a pod vedením pani učiteľky Danky si pripravili zásterky, voňavé cestá, vykrajovátka a s chuťou sa pustili do práce. Výsledkom boli chutné medovníčky, ktoré sa predali na obecných vianočných trhoch. Ďakujeme rodičom za účasť a pomocné ruky.

          • Environmentálna výchova v Turčianskej Štiavničke, 16. 11. 2022

          • So žiakmi 4. ročníka sme zahájili jesennú environmentálnu púť po stopách histórie rodu Révayovcov, či prvej úzkokoľajovej železničky na parný pohon, ktorú dal postaviť gróf Révay. Zaujímavá bola spoločná aktivita o živote chránených netopierov i výroba venčeka vo vzájomnej spolupráci. Odmenou pre deti bolo stretnutie sa so zvieratkami, ktoré chovajú priamo v enviro centre Turčianska Štiavnička.

          • Lesná pedagogika, 8. november 2022

          • Lesní pedagógovia, o.z. Sever pre nás ešte v novembri pripravili enviro aktivity plné úsmevu, koordinácie, spoľahlivosti, odvahy i sústredenia. Ďakujeme lesníkom za čas, ktorý si pre nás vyhradili.

          • Zber šípok, jeseň 2022

          • Spoločne s Lesmi SR sme sa zapojili do jesenného projektu "ZBER ŠÍPOK". Dnes 7. decembra 2022 prišiel lesník Laci, aby vyhodnotil našu usilovnosť. Spolu sme ako škola odovzdali 115 kg šípok na ďalšie spracovanie liečiv a čajov do závodu v Liptovskom Hrádku. Do zberu sa zapojilo 27 detí. Každé dieťa dostalo darček pre radosť. Prvé tri miesta boli odmenené veľkou cenou od Lesov SR. Na prvom mieste sa umiestnila Natálka Záborská z 2.A so šípkovým úlovkom 30 kg. Na druhom mieste sa umiestnila žiačka 2.A, Barborka Hlinková s množstvom 26,5 kg šípok. Tretie miesto obsadila žiačka 1. A, Nicole Vicha so šipkovým úlovkom 12 kg. ĎAKUJEME všetkým rodičom a priateľom školy, ktorí sa zapojili. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Jesenná výtvarná súťaž, 27.10.2022

          • CVČ Domino organizovalo jesennú výtvarnú súťaž na tému Jesenné variácie. Tvorili sme 2 projekty. Halloweensku dekoráciu usilovne a s fantáziou vytvorili žiaci Maťko Tabaček, Sonička Vakrčková a Ľubka Staňová a zároveň sa umiestnili na 3. mieste v kategórií 3 . a 4. ročník. Žiačky Eli Longauerová, Sofi Barbuščáková a Tamarka Žilková so svojim jesenným stromom získali 1. miesto v kategórií 3. a 4. ročník. Všetci boli odmenení diplomom, knihou a náramkom. Prezentovali sme svoje zručnosti a vzájomnú spoluprácu.

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu

          • Oznámenie o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu

             

            Základná škola Turčianske Kľačany, zastúpená riaditeľkou školy Mgr. Líviou Šimkovou, Vám týmto oznamuje, že z prevádzkových dôvodov a po dohode so zriaďovateľom školy – Obcou Turčianske Kľačany zastúpenou starostkou obce Mgr. Lenkou Slávikovou,

             

            PRERUŠUJE výchovno-vzdelávací proces dňa 14.12.2022.

            Prezenčné vyučovanie bude opäť obnovené vo štvrtok 15.12.2022.

          • HALLOWEEN, 26.10.2022

          • Deti i rodičia popustili uzdu fantázií a výsledkom sú tieto krásne kostými ... Ďakujeme aj Damiánkovi a jeho maminke za sladké odmeny pre všetky deti na škole.

          • Pasovací večierok, 17.10.2022

          • V októbri sme po adaptačnom období pasovali za riadnych žiakov našej školičky najmladších PRVÁČIKOV. Funkcie pasovania žiačikov sa zmocnili naši najstarší, žiaci 4.A triedy pod vedením triednej p. učiteľky Lívie Šimkovej. Naši prváčikovia museli prejsť dráhu plnú úloh, zložiť pasovací sľub a nakoniec boli mečom "pána kráľa" pasovaní za riadnych žiakov ZŠ v Turčianskych Kľačanoch. Teraz ich čaká štvorročná cesta plná získavania nových vedomostí i zručností, zlepšovania už nadobudnutých schopností pod vedením triednej p. učiteľky Ivany Trnovskej. Želáme Vám milí prváčikovia veľa chuti do ďalšej práce, veľa pevných kamarátstiev a radosť zo spoznávania.

          • Online podujatie

          • Dobrý deň všetkým,

            Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch si Vás dovoľuje pozvať na online podujatie       "Je to (kyber)šikanovanie? "

             

            Link na podujatie (Zoom):

              https://us06web.zoom.us/j/84900206593?pwd=NW5UU0k2bWxXaGFPeVRTWWFMNDFGZz09

            Podujatie je určené pre rodičov, deti, odborných zamestnancov, predovšetkým CDR, školy, CPPPaP a širokej verejnosti.  

             

            Na večernej škole budeme spolu hľadať odpovede na otázky ako sú:

            📌 Ako identifikovať kyberšikanovanie a šikanovanie?

            📌 Čo je a čo nie je kybešikanovanie?

            📌 Môže sa vyskytovať šikanovanie spolu s kyberšikanovaním?

            📌 Prečo dochádza k šikanovaniu a kyberšikanovaniu?

            📌 Ako zistím, že moje dieťa je obeťou kyberšikanovania?

            📌 Čo s tým? (podpora dieťaťa)

            📌 Čo keď je dieťa prizerajúcim alebo agresorom?

            📌 Ako spolupracovať s triednym učiteľom?

             

            Lektorkou podujatia je pani Katarína Hollá z Univerzity Konštantína filozofa v Nitre.

          • JESEŇ V ŠKD, 2022

          • K jeseni patria listy, plody a tvorenie v odtieňoch pestrofarebnej jesene. Deti v Školskom klube detí pod vedením pani vychovávateliek tvoria všakovaké krasotinky. Nech sa páči, nahliadnite. :)

          • Šarkaniáda, október 2022

          • Jesenné bláznenie v Školskom klube detí. Babie leto plné slnka, tepla a pestrofarebnej prírody nám umožnilo púšťať šarkany, niektoré i vlastnoručne vyrobené :) Poveternostné podmienky neboli ideálne, no nás to neodradilo a plní nadšenia sme so svojimi drakmi strávili príjemné popoludnie v prírode. 

          • Beseda na tému HUBY, 11.10.2022

          • K jeseni neodmysliteľne patria plody Zeme, HUBY. O zbere, druhoch a zaujímavostiach nám prišiel porozprávať špecialista na Mykológiu, pán Krivuš, evanjelický farár pôsobiaci vo Vrútkach. Priniesol so sebou i ukážky týchto živých prírodnín. Deti upozornil na to, že Muchotrávka zelená má smrtiaci kalich, ktorý nájdeme v podhubí, a preto je jedovátá. Z ďalších jedovatých húb, ktoré mnohí z nás nepoznajú je napríklad KAPUCŇOVEC, BEDLIČKA OSTROŠUPINATÁ, ktorá usmrtí najviac ľudí, pretože si ju ľahko môžete pomýliť s Bedľou vysokou. Pán farár nás upozornil aj na nenápadnú hubu, LYSOHLÁVKU, ktorá podľa slov pána farára rastie všade, len my ju nepoznáme. Predstavil nám aj hubu s názvom KORALOVEC, vyskytujúcu sa aj v Malej Fatra. Jeho najväščí úlovok Koralovca vážil 4,5 kg. Deťom ukázal aj mini hubku, ktorá rastie na konáriku, A JE ŇOU PAKORIENKOVKA ČIERNA, a iba za 1 kus by ste dostalii 200 eur. Predstavil nám aj vzácnu a veľmi drahú hubku, HĽUZOVKU. Perličkou celej besedy, ukážok a rozprávania bola ochutnávka pre pani učiteľky. Mali sme možnosť ochutnať HĽUZOVKU MEDOVÚ, ktorá je výnimočná svojou chuťou a vzácnym výskytom. Sladká chuť umelého sladidla pretrváva na jazyku až niekoľko hodín... U nás na Slovensku sa nachádza len na 3 miestach, a to na južnom Slovensku a rastie v piesku. Túto hľuzovku používajú Taliani ako delikatesnú pochúťku na dezerty, či pudingy, ktorú nastrúhajú v surovom stave. Ďakujeme za obsahovo vyčerpávajúcu prednášku spojenú s ukážkami i ochutnávkou a prajeme pánovi farárovi veľa chuti k ďalšiemu spoznávaniu mikro i makrosveta.

          • Október- oslava jesene života

          • Milí rodičia a priatelia školy!

            Október je mesiacom úcty k starším a práve v tento čas si pripomíname akú dôležitú a nenahraditeľnú úlohu plnia starí rodičia v našich životoch. Október je mesiacom úcty k tým, ktorí tvrdo pracovali, aby sa nám žilo lepšie,úcty k tým, ktorí nás denne robia šťastnejšími a ktorí nám pomôžu keď to potrebujeme.

            Naša škola sa tak ako aj minulý rok zapojí do výzvy v spolupráci s SCVČ TK Deep. Spoločne v škole vyzbierame malé darčeky pre starých a osamelých seniorov z DSS Martin. Ak teda máte niečo, čo by bolo vhodné podarovať (kniha, čaj, krížovky, teplé ponožky ...) doneste to k nám do školy, o ostatné sa postaráme my.

             

            Ďakujeme

          • Liptovské múzeum v Ružomberku, 4.10.2022

          • Regionálna exkurzia tentokrát smerovala na Liptov. Cestovali sme vláčikom a navštívili sme Liptovské múzeum v Ružomberku, kde nás svetom múzejníctva previedla múzejná pedagogička pani Ľubica Drusková. Vzdelávací program na tému "Múzeum očami detí" pani múzejná pedagogička podala dramatizáciou prostredníctvom dvoch divadelných bábok, ktorí boli zakladaťeľmi múzea, nakoľko rok 2022 je 110. výročím založenia. Deti si vyskúšali formou divadla jednotlivé pracovné pozície v múzeu, čo sa v múzeu nachádza a čo je považované za múzeum i ako vzniklo. Prehliadka expozície bola veľmi obsiahla a pútavá. Srdečne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • TÝŽDEŇ MOBILITY V ŠKD, september 2022

          • V rámci týždňa mobility sme v Školskom klube detí vytvárali dopravné prostriedky zo stavebnice LEGO a SEVA, ktoré nabrali veľmi kreatívne až fantazijné prvky. Zapojili sa jednotlivci aj skupinky detí. Po tajnom hlasovaní sme obdarovali deti na prvých troch miestach. Najväčší počet hlasov získala skupina detí - Maťko Hlavňa, Peťko Strempek, Samko Vaňko, Vaneska Siráňová Anička Budzová a Emmka Buľvas s projektom VOJENSKÁ LOĎ. Na 2. mieste sa umiestnila  Sofinka Barbuščáková s výtvorom ROZBIEHACIA HELIKOPTÉRA SB9. Deti Adamko Ertl a Damiánko Janík sa umiestnili na 3. mieste s novovymysleným dopravným prostriedkom KOČIAR NA SNEH. Deti prejavili svoje konštruktívne schopnosti a zručnosti, zapojili fantáziu a zdokonalili si jemnú motoriku. Tešíme sa na ďalšiu výzvu.

          • Návšteva Slovenskej národnej knižnice, september 2022

          • V septembri sme navštívili so žiakmi 3. a 4. ročníka Slovenskú národnú knižnicu, Maticu slovenskú v Martine. Žiakov previedol sprievodca po knižnici, jednotlivých stanovištiach, kde sa oboznámili s rôznymi úlohami práce zamestnancov. Plnohodnotná bola aj prezentácia o tom, čo je to Matica slovenská, aká je jej úloha i o histórií vzniku. Dozvedeli sme sa, že vznik prvých kníh začína v pol. 15. st., že knihy viazali do kože, pretože nehorí. Vďaka Martinovi Hatalovi vychádza dodnes časopis Báječná žena. Najťažšia kniha, ktorou disponuje knižnica má 80 kg, a je to Preceptor. Žiaci mali možnosť prezrieť si najmenšiu knižku, ktorou Matica disponuje, a je ňou Korán s rozmermi cca 2 x 3,5 cm.. Ďalej sme nahliadli aj do starej Čítanky, atlasu Slovenska, knihy písanej vo "ŠVABACHU", držali sme v rukách i knihu v Brailovom písme pre nevidiacich. Získali informáciu o tom, čo je to REŠERŠ, že v tejto knižnici sa okrem kníh a časopisov nachádzajú aj CD, platne, noviny, korešpondencia a dôležité dokumenty. Mohli sme si vyskúšať aj elektronické prehliadanie starých dokumentov a novín, či archiváciu kníh. Pri oprave kníh sa používa japonský papier z morušovníka. Tretia budova Matice slovenskej, v ktorej sídli Národná knižnica vznikla v 19. st. a disponuje takmer 9000 knihami. Je architektonicky riešená tak, aby knihy boli držané v suchu, s minimálnym množstvom svetla. Ďakujeme veľmi pekne za plnohodnotné prevedenie národnou knižnicou a jej úlohami.