• „Nadmerné používanie internetu u detí a mladých ľudí“,

          •  Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch si Vás dovoľuje pozvať na online podujatie

            Azda každému dospelému človeku, ktorý prichádza do styku s deťmi a mladými ľuďmi sa niekedy zdalo, že mobily a internet používajú nadmerne a že ich internetovanie negatívne vstupuje do ich života. Na stretnutí bude predstavená téma nadmerného internetovania, vrátane negatívnych dôsledkov na fyzické a duševné zdravie, vzťahy a akademický výkon. Prednáška poskytne pohľad na faktory, ktoré prispievajú k nadmernému používaniu internetu a stratégiu, ako s týmto problémom efektívne zápasiť. Zároveň sa budú diskutovať možnosti prevencie a podpora zdravého online správania, aby sa deti a mladí ľudia mohli bezpečne a s rozumom pohybovať v digitálnom svete. Prednáška je určená pre rodičov, pedagógov, odborníkov v oblasti duševného zdravia a všetkých, ktorí majú záujem o túto dôležitú problematiku v dnešnom digitálnom veku.

             

            O večernej škole informujeme aj prostredníctvom Facebook podujatia: https://fb.me/e/47L7QiBIx 

            Link na podujatie (Zoom): https://us06web.zoom.us/j/89453127986

             

          • Záložka do knihy spája školy

          • 14. ročník česko-slovenského projektu

            Do  projektu sa do 31. 10. 2023 prihlásilo 1 180 škôl s celkový počtom 134 008 žiakov, a to z Českej republiky 481 škôl s 45 637 žiakmi a zo Slovenskej republiky 699 škôl s 88 371 žiakmi.

            Projekt sme realizovali v mesiaci október medzi školami  ZŠ Turčianske Kľačany a  ZŠ s MŠ Drahanovice, Olomoucký kraj, Česká republika. Do projektu sa zapojilo všetkých 54 žiakov z našej školy. Nakoľko sme sa dozvedeli, že českých kamarátov je v škole 64, niektorí žiaci vyrábali 2 záložky. Žiaci si sami zvolili motív záložky. Inšpirovali sa rôznymi rozprávkovými knihami slovenských i zahraničných spisovateľov. Mnohé z rozprávok, ktoré na svojich záložkách zobrazili, boli aj sfilmované. Žiaci ilustrovali rozprávky, ako Medovníková chalúpka, O Červenej čiapočke,  Vlk a sedem kozliatok, Jurošík, Pat a Mat, Mach a Šebestová, Dúhalka, Princezná na vlásku, Zlatovláska, Malá morská víla, Danka a Janka a iné. Väčšinou pracovali kombinovanou technikou – pastelkami a fixkami. Pre dlhšiu životnosť sme záložky nakoniec zalaminovali.  

            Partnerskej škole sme poslali súkromné listy. Išlo o listy žiakov, ktorí písali o sebe (ako sa volajú, ktorú triedu navštevujú, kde bývajú, ako sa v škole cítia, ktoré predmety sú obľúbené/neobľúbené, čo robia vo voľnom čase a čím by chceli byť, keď budú dospelí, v závere listu bolo prianie pre kamarátov z partnerskej školy). Okrem záložiek a listov sme odoslali aj školský časopis, ktorý vydávame  a knihu o obci Turčianske Kľačany.

            Naši žiaci sa veľmi potešili, keď sme do školy dostali darček v podobe krásnych záložiek a propagačných materiálov o Olomouckom kraji. Veríme, že aj na budúci rok sa nám podarí v začatom projekte úspešne pokračovať.

             

                                                                                                                                                p.uč. Renátka Lepetová