• Pasovanie prváčikov

          • Predstavujeme vám našich prváčikov

            Jedno piatkové popoludnie, dňa 20.10., sme sa spoločne stretli, kvôli dôležitej slávnosti. V tento deň sme sa rozhodli spoločne s aktívnimi členmi ZRPŠ a štvrtákmi preveriť vedomosti a zručnosti našich najmladších žiakov. Spoločne sme zavítali do kráľovstva, v ktorom vládne nielen milá Snehulienka ale i krásna kráľovná a udatný kráľ, a v ktorom žijú usmiati škriatkovia.

            Naši najmladší, ak sa chceli stať ozajstnými žiakmi našej školy, museli prejsť ťažkými úlohami, ako napr. vyskladať z písmen svoje meno, usporiadať rad číslic vzostupne/zostupne, preverili sme si ich pamäť i telesnú zdatnosť pri skákaní či hode na cieľ. Poslednou úlohou bolo zložiť sľub, prvácku prísahu. Potom zostalo rozhodnutie na kráľovi, či prijme alebo neprijme týchto žiakov do svojho kráľovstva plného školských priateľstiev, vedomostí, úloh, súťaží, exkurzií a besied. Tešíme sa, že sa kráľ rozhodol prijať vás medzi nás.

            Veríme, že si tu nájdete veľa kamarátov, naučíte sa niečo nové a potrebné ale najmä, že tu budete s nami šťastní. 

          • Zber šípok, október 2023

          • Rozbehli sme Jesenný projekt ZBER ŠÍPOK spoločne s Lesmi SR. Spoločnými silami sme do dnešného dňa 10.10.2023 nazbierali 62 kg šípok. Čo je cieľom tohto projektu? MOTIVOVAŤ žiakov a ich rodiny tráviť čas v prírode, a tým podporovať návrat k tradíciám a aktivitám, ktoré boli donedávna úplne bežnou súčasťou života. V neposlednom rade ide o zmysluplný projekt, pretože urobíte veľa pre svoju psychickú i fyzickú kondíciu, pre školu získate finančné prostriedky a pre závod v Liptovskom Hrádku nazbierate prírodný materiál pre výrobu čajov, liečiv. Ďakujeme koordinátorovi z Lesy SR, p. Lacimu Bihári za možnosť zapojiť sa do tohoto zmysluplného projektu.

          • Jeseň v Školskom klube detí 2023

          • Jeseň v Školskom klube detí plná tvorivosti i didaktických hier. Môžeme sa pochváliť tvorbou z lístia, z gaštanov, výrobou šarkanov i papierovými zručnosťami. Ďakujeme Radkovi a jeho rodine i pani vychovávateľke Janke za prinesené gaštany. Prajeme si krásne babie leto.

          • Environmentálna výchova 4.A

          • V piatok, 6. októbra sa štvrtáci vybrali do Turčianskej Štiavničky na environmentálnu výchovu. Už po vstupe do miestnosti vedeli, čo ich čaká. Okrem pána učiteľa Peťa a pani učiteľky Ivanky ich  vítali utešené modely rôznych vtáčikov. Žiaci sa učili spoznávať stále i sťahovavé vtáky, ich stavbu tela, potravu i spôsob života. Niekoľko informácií si vypočuli aj o záchrannej stanici v Zázrivej. Po netradičnom vyučovaní sa presunuli do vonkajších priestorov, kde na nich čakali envirosúťaže. Najväčšou odmenou bolo stretnutie so živými zvieratkami, ktoré si žiaci mohli pohladkať, prípadne zobrať do rúk a potešiť sa s nimi. Slnečné dopoludnie prinieslo nielen nové poznatky, ale i veľa pekných zážitkov.

          • Starší čítajú mladším

          •  

            Posledný septembrový piatok sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili na vyučovacej hodine u prvákov. Stretnutie nebolo náhodné. Čitateľská aktivita „Starší čítajú mladším“ sa v našej škole koná každý rok. Okrem bližšieho spoznania prváčikov bola vyučovacia hodina zameraná na preukázanie čitateľských zručností štvrtákov a na počúvanie s porozumením prvákov. Štvrtáci prečítali prvákom dve rozprávky, ktoré mali podobu bájky. Následne dávali prvákom otázky, či dobre počúvali a čo si z rozprávok zapamätali. Prváci sa nedali zahanbiť a bez problémov odpovedali na zvedavé otázky štvrtákov. Dokonca vedeli sformulovať aj morálne posolstvo jednotlivých rozprávok. Žiaci sa zhodli na tom, že čítanie je pre človeka veľmi dôležité, lebo prináša nielen informácie, ale i dobrú náladu.

          • Dopravná výchova, 23.6.2023

          • Dopravnú výchovu absolvujeme každý rok na dopravnom ihrisk u v Martine. Inštruktori Peťko a Renátka nás najprv previedli celým ihriskom pešo, až potom sme dostali kolobežky i káry. Museli sme dávať pozor na dopravné značky, semafory i chodcov. Trénovali sme si postreh, fyzickú kondíciu a pozornosť. Super dopoludnie ....

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          • Školský rok 2022/2023 sme ukončili tancom a prednesom básní žiačiek 4. ročníka, hudobno-dramatickým vystúpením žiakov 1. ročníka, vyhodnotením zberu papiera, vyhlásením NAJ čitateľa na škole a v neposlednom rade príhovorom pani riaditeľky Livky Šimkovej. Na záver všetci žiaci zatancovali na obľúbenú pieseň, ktorá sa stala NAJ pre všetkých žiakov. ŽELÁME SI KRÁSNE LETO, SLNEČNÉ DNI A DNI PLNÉ RELAXU.

          • Koncoročný výlet Oravská priehrada, 27.6.2023

          • Konečne prišiel vytúžený deň, na ktorý sme sa všetci veľmi tešili. Po záverečných písomných prácach sme si zaslúžili relax a oddych od učenia. Pani učiteľky pre nás pripravili plavbu loďou po Oravskej priehrade. Z rána počasie nevyzeralo moc ružovo, ale predsa sme si užili krásne oravské výhľady z paluby lode Orava. Niektorí z nás ostali v príjemnej kajute lode, iní vyšli aj hore na loď, kde sme obdivovali prekrásnu oravskú prírodu. Počas plavby sme si vypočuli zaujímavosti o Oravskej priehrade a o Slanickom ostrove umenia, na ktorý sme potom vystúpili. Tu sme sa dozvedeli ďalšie nové informácie o zatopených oravských dedinkách, navštívili sme malebný kostolík a prešli sme sa po ostrove. Na pamiatku si mnohí z nás pokúpili magnetky, malé suveníry a aj sladké maškrty.

          • Environmentálna výchova v Turčianskej Štiavničke

          • 22. júna sme sa spolu so štvrtákmi vybrali do Turčianskej Štiavničky na environmentálnu výchovu. Ako vždy najväčší úspech zožali zvieratká, ktoré sme si mohli nielen pohladkať ale tí odvážnejší aj chytiť do rúk a nechať nech trošku po nás polezú. V druhej časti sme sa presunuli do spoločenskej miestnosti, kde už na nás čakali žiaci zo Žabokriek a spoločne sme sa venovali "výučbe". Pani učiteľka Ivanka a pán učiteľ Peťo nám vysvetlili ako na Zemi všetko so všetkým súvisí, ako je potrebné vnímať nielen živú ale i neživú prírodu. Zahrali sme sa na les- stromy v korunách ktorých žijú rôzne vtáčiky, mali sme možnosť vidieť humus a rôzne chrobáčiky a  húsenice, ktoré sú veľmi dôležité pre úrodnosť pôdy.

            Ďakujeme

          • Didaktické hry, 1. Jún 2023

          • Didaktické hry sa konali počas Medzinárodného dňa detí. Pod vedením p.uč. Ivky Trnovskej sa žiaci rozdelili do 8 skupín po 5 členov a obchádzali stanovištia, ktoré si pripravili pani učiteľky. Na každom stanovišti získavali body za praktické zručnosti, vedomostný test i pečiatku za spoluprácu a správanie. Na stanovišti POHYB A POBYT V PRÍRODE žiaci pracovali s mapou i kompasom. Na stanovišti DOPRAVNÁ VÝCHOVA žiaci rozpoznávali dopravné značky, prakticky na kolobežke zdolali križovatku. CIVILNÁ OCHRANA bolo stanovište, kde žiaci riešili situácie ohrozenia obyvateľstva živlami. Stanovište ŠPORTOVÁ PRÍPRAVA zahŕňalo prekážkové dráhy, vytrvalosť a fyzickú zdatnosť. Na stanovišti ZDRAVOTNÁ PRÍPRAVA si žiaci vyskúšali ošetriť zraneného, stabilizovanú polohu. Pred samotným zahájením didaktických hier sme si vyskúšali varovný 2 minútový signál všeobecneho ohrozenia. Dokázali sme opustiť budovu do 2 minút. Krásne dopoludnie, ktoré bolo zakončené vyhodnotením družstiev a sladkou odmenou zo ZRPŠ malo svoj zmysel i účel.

          • Koncert a výstava 2023, 30. máj 2023

          • Keď sa spojí hra na klavíri, hra na gitaru a výstava výtvarných prác, znamená to je jediné ... príjemný umelecký zážitok, ktorý sme ako publikum zažili. Pani učiteľka Julka z výtvarného krúžku pripravila výstavu plnú umeleckých jedinečných diel našich detí. Taktiež zahrala spolu so žiačkami 1. a 2. ročníka hudobné skladby na gitare. Pod vedením pána učiteľa Zdenka deti predviedli celoročnú snahu a drinu na klavíri. Ďakujeme i za sladké občerstvenie. Veríme, že učitelia zo ZUŠ Dražkovce budú pokračovať v tvorivých činnostiach s našimi detičkami aj v budúcom školskom roku. TEŠÍME SA

          • Beseda so včelárom v ŠKD, 31.máj 2023

          • Úsmevné májové popoludnie plné praktických ukážok, zaujímavostí o najusilovnejšom tvore nasej planéty, včielke. Miestny občan Kľačian, p. Drahoslav Chomist spolu so synom Davidkom si pripravili pre deťúrence besedu o včielkach, ktoré samy chovajú. Priniesli úľ, ktorý má dve časti, a to plodník a medník, co mnohí z nás nevedeli. Vysvetlili nám všetky dôležité zákonitosti zo života hmyzu, pričom nechýbal úsmev, pohoda a dobrá nálada. Ďakujeme za Váš čas a chuť posúvať informácoe, zážitky a skúsenosti ďalšej generácií.

          • Škola v prírode EKOLANDIA v Ždiari, 22. - 26. máj 2023

          • Tento rok naše kroky putovali do Belianskych Tatier, rázovitej goralskej obce Ždiar. Škola v prírode EKOLANDIA nás vtiahla do prírody, kde sme všetkými zmyslami pozorovali a skúmali zložky prostredia a vzťahy medzi nimi. Po príchode do Ždiaru sme sa ubytovali v hoteli WINTER AND SUMMER i v chate SPRING. Naplnili hladné brušká a vyrazili do blízkeho okolia. Turistika na vrch BUĽA stála za tie krásne výhľady na najvyššie vrchy Belianskych Tatier, VIDLA a HAVRAN. Sprevádzal nás horský sprievodca, zastavovali sme sa pri prekrásnych výtvoroch bobra, ktorými boli hrádze, nazývané i BANE, ako sme sa dozvedeli. Aktivita VYTVOR STROMU TVÁR nás všetkých veľmi zaujala a podnietila našu fantáziu. Horský sprievodca Jakub nám rozpovedal rôzne legendy o vzniku názvu obce Ždiar i o vrchoch VIDLA a HAVRAN. Taktiež nám názorne demonštroval, čo by nemalo chýbať v našom batohu, ak sa vyberieme na túru. Po niekoľko hodinovom pochode nás na večeru čakali parené buchty i úvodná prezentácia a predstavenie regiónu od pani Horskej. Dostali sme aj hárok s úlohami, ktoré sme počas školy v prírode mali, mohli, chceli urobiť. Jednou z nich bolo aj vytvoriť básničku na tému bobor alebo medveď. Druhý deň sme absolvovali LESNÚ PEDAGOGIKU s lesníkmi v neďalekom lese. Vyskúšali sme si cestu lesom bez použitia zraku, vytvorili obraz z paličiek, palíc i konárov, ktoré nás zaujali. Poobedie sme strávili v MONKOVEJ DOLINE hľadaním pokladu GEO-CHACHINGOM, teda pomocou mobilu a GPS navigácie. Hľadali sme tzv. GEOKEŠKY. V cieli s názvom STREDNICA nás čakal vytúžený sladký poklad. Zaslúžili sme si ho, veď v tento deň sme prešli takmer 20 000 krokov. Večer vyplnila BESEDA o medveďoch s p. Horskou. Unavení, ale zároveň plní zážitkov, dobrej nálady sme sa tešili na ďalší deň. Tretí deň nás prekvapil svojim počasím. Pokúsili sme sa prejsť aj pomedzi dažďové kvapky, no to len preto, aby sme splnili úlohu ... Behanie v daždi :) Keďže počasie nám neprialo, doobedie sme strávili hraním spoločenských hier, tvorbou projektu vo dvojici o doposiaľ naj zážitku. Poobede sme si opäť obuli turistické topánky a smerovali pod vedením p. Horského do JAVOROVEJ DOLINY. Prekrásna nenáročná turistika pozdĺž riečky Javorinky, na ktorej sme pozorovali kamenné morény. Vychádzali sme z obce Tatranská Javorina, ktorej vlastníkom bol gróf Hohenlohe. V závere turistického chodníka sa nachádzala geologická expozícia. Opekačka priamo v Tatranskej Javorine bola pre nás veľkým prekvapením. Pochutili sme si, ohriali sa pri ohníku. Večer nám vyplnil besedou miestny goralský občan, ktorý prišiel v tradičnom kroji, zatancoval i zaspieval, priblížil goralskú kultúru, zvyky i tradície. Štvrtý deň sme začali veľmi skoro, smerovali sme do Belianskej jaskyne, prekonali 874 schodov, vďaka pani sprievodkyni v jaskyni sme našli sedem trpaslíkov, krokodíla, Levočskú bielu pani i stalagmit v podobe hamburgera. Poobedie sme strávili krátkou prechádzkou do miestneho múzea - Ždiarsky dom. Večer patril discotéke, záverečnému vyhodnoteniu, prednesu vytvorených básní i športovým aktivitám. V piatok sme dobehli zameškané šantenie na ihrisku pri hoteli. Počas školy v prírode sme si našli kamarátov zo ZŠ Sučany. Veľmi sa nám páčilo, ďakujeme pani učiteľkám aj našej pani zdravotníčke Mimi za starostlivosť.

            Návšteva Ždiarskeho domu, Výstup na vech Buľa, prezentácia mini projektov, zábavno-športové aktivity ... Ďakujeme aj za pomocné rúčky našim bývalým žiačkam Siske a Miške, ktoré s nami zdieľali všetky zážitky

          • Deň matiek, 18.máj 2023

          • Druhá májová nedeľa patrí mamičkám. Naši žiaci pod vedením pani učiteliek pripravili pre mamičky, babičky, staré mamy i krstné mamy program plný láskavých slov, básní, veselých i emočných scénok a piesní. Žiačky hudobného krúžku pod vedením p. učiteľa Horváta cez ZUŠ Dražkovce predviedli hru skladieb na klavír. Dievčatá tanečného krúžku si pripravili tanečnú choreografiu pod vedením p.učiteľky Ivanovej cez ZUŠ Dražkovce. Spoločná pieseň "MAMA JE MAMA ..." rozcítila nejedno srdiečko v hľadisku. Rozdávajme medzi sebou lásku, úsmev a milé slovo ...

          • Športová aktivita Mc Donald´s cup, 10. máj 2023

          • Dňa 10.5. 2023 sa vybraní žiaci našej školy zúčastnili okresného kola futbalového turnaja s názvom Mc Donald´s cup, ktorý sa konal na futbalovom štadióne Pltníky v Martine. Futbalové družstvo (vrátane striedajúcich) tvorili hráči: M. Boka, F. Ertl, R. Orosz (hráči z 2.A), M. Hlavňa (hráč z 3.A), N. Kľocová, M. Tabaček, A. Ertl, T. Mik, E. Longauerová ( hráči zo 4.A). Naše družstvo si vyžrebovalo náročných súperov. Boli to žiaci zo ZŠ Dolinského, z Valče, zo ZŠ Nadi Hejnej a zo ZŠ Hurbanova. Naši hráči dali do zápasov maximum svojich síl, no aj napriek tomu sa im nepodarilo zvíťaziť. Počas zápasov ich usmerňovali a povzbudzovali tréneri Richard Orosz a Peter Ertl, ktorým patrí naša veľká vďaka za nezištnú pomoc. Oporou pre hráčov boli aj ich spolužiaci z 3. a 4. ročníka, ktorí im naplno fandili a víťaznými pokrikmi podporovali. Veríme, že chuť súťažne si zašportovať našich žiakov neopustí a o rok sa danej súťaže opäť zúčastníme.