• Beseda s koordinátorkami prevencie kriminality, 28.4.2023

          • V piatok 28. 4. 2023 nás navštívili p. Katarína Kvašňovská a p. Patrícia Uhrinová z odboru prevencie kriminality Ministerstva vnútra SR, s ktorými sme mali zaujímavú besedu. Za organizáciu ďakujeme pani učiteľke Ivke Trnovskej. Naši malkáči, žiaci 1. a 2. ročníka sa dozvedeli, ako sa majú správať v nepríjemných situáciách, na koho sa obrátiť, ak sa nám niekto posmieva alebo robí zle. Interaktívnymi hrami sme si vyskúšali, ako sa cítime, keď nás niekto pochváli, dá nám kompliment. Beseda sa nám veľmi páčila a bola pre nás prínosom a obohatením. Naši veľkáči, žiaci 3. a 4. ročníka s pani lektorkami prebrali tému: „Ako byť v bezpečí v on-line priestore?“ Výborná, odborná, náučná, praktická a interaktívna beseda, ktorá usmernila nielen každého žiaka, ale i dospelého pri pohybe na internete, na sociálnych sieťach, hrách. Budeme si dávať pozor na manipuláciu s ľuďmi v on-line priestore, na nesprávne zadané odkazy internetových stránok, vytvárať bezpečné heslá. Keď budeme poznať piktogramy, predídeme vírusom do PC, či mobilu. Nie všetko je na internete skutočné! Vyberaj si priateľov MÚDRO a ROZVÁŽNE! Správajme sa k sebe priateľsky, odpúšťajme si a majme sa radi! Tešíme sa na ďalšie stretnutie.brali tému: „Ako byť v bezpečí v on-line priestore?“ Výborná, odborná, náučná, praktická a interaktívna beseda, ktorá usmernila nielen každého žiaka, ale i dospelého pri pohybe na internete, na sociálnych sieťach, hrách. Budeme si dávať pozor na manipuláciu s ľuďmi v on-line priestore, na nesprávne zadané odkazy internetových stránok, vytvárať bezpečné heslá. Keď budeme poznať piktogramy, predídeme vírusom do PC, či mobilu. Nie všetko je na internete skutočné! Vyberajme si priateľov MÚDRO a ROZVÁŽNE! Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

          • Plavecký výcvik, od 3. apríla do 13. apríla 2023

          • Aj  tento školský rok sme so žiakmi absolvovali Plavecký výcvik v Aquapark Dolný Kubín pod vedením plaveckej školy TULIPÁNIK. Prvý deň plaveckého výcviku boli žiaci nesmelí, ale plní chuti, síl a trpezlivosti. Po veľkonočných prázdninách sme pokračovali v plávaní. Deti robia veľké pokroky, neodradí ich ani hlboká voda v plaveckom bazéne. Oceňujeme individuálny prístup inštruktorov. Ďakujeme za päťdňový športový zážitok. 

            13. Apríl 2023 .... Posledný deň plaveckého výcviku bol v znamení súťaže. Najrýchlejším plavcom bol Adam Ertl zo 4.A, na 2. mieste skončila žiačka 2.A, Eli Buvalová a na krásnom 3. mieste sa umiestnil Tomáš Mik, žiak 4.A triedy. Za odmenu naše deti vyskúšali tobogány, na ktoré sa tešili uplynulý týždeň. Ďakujeme inštruktorom za trpezlivosť a individuálny prístup.

          • Vynášanie MORENY, 23. 3. 2023

          • Zachovávanie ľudových zvykov a tradícií je poslaním našej školy. Vyniesli sme Morenu, bohyňu zimy a smrti a priniesli sme jar letkami, čo sú brezové halúzky ozdobené stužkami. Morena, Morena, kde si prebývala? ... Na tom vyšnom konci, v murovanom domci ... ozývalo sa kľačianskym chotárom. Ďakujeme všetkým zúčastneným a deťom za aktívny prístup pri realizácií kultúrneho programu.

          • Knižnica Martin-Sever, 13.3.2023

          • Dňa 13.3. 2023 žiaci 1. a 2. ročníka navštívili knižnicu v Martine na Severe. Veľmi sme sa na ňu tešili. Keďže je marec – mesiac knihy ,teta knihovníčka si pre nás pripravila prehliadku knižnice. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých vecí o knihách pre deti, ale aj pre dospelých, ako sú  v knižnici usporiadané, a že každá knižka tu má svoje miesto. Potom sme sa vrhli do čítania príbehu o ježkovi. Druháci čítali, prváci pozorne počúvali. Teta nám pripravila pekný pracovný list, prváčikovia si vybrali knižky a spolu na koberci v nich skúšali lúskať písmenká, slová, vety. Na záver nám pani knihovníčka rozdala milé  ježkovské obrázky a záložku, ktorú sme si mohli doma vystrihnúť, dotvoriť a môžeme ju využívať na hodinách čítania.

          • Športový turnaj, 15.3.2023

          • Dňa 15.3.2023 sa v našej škole konal turnaj v prehadzovanej . Na túto športovú udalosť sme sa veľmi tešili a na hodinách TV sme poctivo trénovali . Boli sme rozdelení do štyroch súťažných družstiev, v ktorých boli zastúpení žiaci z každého ročníka. Navzájom sme si fandili a povzbudzovali sa. Samozrejme ako v každej športovej súťaži, aj u nás vyhralo to naj družstvo. Nikto z nás súťažiacich však neostal smutní, lebo sme všetci získali sladké medaile a pekné diplomy, ktoré budú zdobiť chodbu našej školy. Už sa veľmi tešíme na ďalšiu športovú súťaž.

          • VÝZVA !!!

          • Milí priatelia,

            zapojili sme sa do súťaže s Kauflandom. Pri nákupe v Kauflande dostanete balíčky s nálepkami, ktoré si môžete lepiť do knihy. Avšak každý balíček obsahuje súťažný kód, ktorý je potrebné nahrať na www.ekobuk.sk a dať hlas našej Škola Turčianske Kľačany. Všetci, ktorí nás chcete podporiť, nahrávajte kódy škole Turčianske Kľačany 326 na www.ekobuk.sk alebo posielajte kódy z balíčkov priamo do školy prostredníctvom Vašich detí, vnúčat alebo známych školy. Prípadne kontaktujte číslo 0907 407 676. Ďakujeme za spoluprácu ... súťažíme o POUKÁŽKY NA NÁKUP ALTÁNKU, INTETAKTÍVNEJ TABULE S PROJEKTOROM, ZÁHRADNÉ STOLY A LAVICE

          • Školské kolo recitačnej súťaže Vajanského Martin, 7.3.2023

          • Marec je mesiacom knihy. Každoročne sa aj v našej škole koná recitačná súťaž v prednese poézie a prózy s názvom Vajanského Martin. Tento rok sa najlepšími recitátorkami, ktoré postupujú na okresné kolo recitačnej súťaže stali Ľubica Staňová zo 4.A s prózou Ako sa ľadový medveď učil plávať od Petra Stoličného a Júlia Maršalová z 3.A triedy s básňou Laktibrada od Milana Rúfusa. Všetkým zúčastneným ďakujeme za umelecký zážitok a prajeme veľa chuti do ďalšej práce. Ani naši malí prváčikovia sa nedali zahanbiť a hneď v úvode spoločne nesúťažne zarecitovali krásnu báseň ŽABIATKO pod vedením triednej pani učiteľky Ivanky Trnovskej.

          • Zápis do 1.ročníka

          • Milí rodičia budúcich prváčikov, 

            pozývame Vás na zápis do 1.ročníka. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke v sekcii Žiaci a rodičia. 

          • Hvezdáreň Martin, 16.2.2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hvezdáreň Martin.

            Dňa 16.2. 2023 žiaci 3.a 4. ročníka spolu s pani uč.Ivankou a Renátkou navštívili hvezdáreň v Martine. Na túto exkurziu sme sa veľmi tešili, pretože sme sa veľa dozvedeli o jednoduchých strojoch. S touto témou sme sa stretli na hodine prírodovedy, takže tu sme mali možnosť si v praxi a na roznych pokusoch vyskúšať ich fungovanie. Pán Šabo nám ochotne všetko poukazoval, vysvetlil. Všetci sme sa aktívne zapojili do zaujímavých aktivít, zahrali sme sa s roznymi hračkami, ktoré využívajú princíp jednoduchých strojov. Exkurzia sa nám veľmi páčila a odniesli sme si mnoho nových skúseností a poznatkov, ktoré určite využijeme na hodinách prírodovedy.

          • Všetkovedko 2022-2023

          • Vedomostná súťaž konaná v novembri 2022 má vyhodnotenie. V deň slávnostného odovzdávania polročných vysvedčení sme sa dozvedeli výsledky vedomostnej súťaže Všetkovedko. Spomedzi všetkých riešiteľov má naša škola troch žiakov, ktorí získali titul VĚTKOVEDKO a teda svojimi bystrými odpoveďami sa zaradili medzi 30% najmúdrejších žiakov. Ostatní žiaci sa stali všetkovedkovými UČŇAMI a budú ďalej pracovať  na získavaní vedomostí a logických schopností.

          • Šaliansky Maťko, 24.1.2023

          • Úspešný januárový deň. Zúčastnili sme sa  okresného kola recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. V prednese povestí reprezentovali našu školičku žiačka Júlia Maršalová z 3.A s povesťou Studňa kráľa Mateja z knihy Turčianske povesti od Jozefa Tatára a žiačka Ľubica Staňová zo 4.A s povesťou Jazernica z knihy To poleriecke pole od Blažeja Beláka. Julinke zároveň blahoželáme k 3. miestu vo svojej kategórií. Tešíme sa a prajeme veľa chuti do ďalšej práce.

          • Pozvánka na tradičnú školskú veselicu

          • Srdečne Vás všetkých pozývame na Tradičnú školskú veselicu, ktorú pre Vás organizuje Združenie rodičov a priateľov školy. Výťažok bude použitý na skvalitnenie vých.-vzdelávacieho procesu žiakov našej školy.

            Tešíme sa na Vás!

          • Prerušenie vých.-vzdel. procesu

          • Základná škola Turčianske Kľačany so sídlom v Turčianskych Kľačanoch 210, 03861 Vrútky zastúpená riaditeľkou školy Mgr. Líviou Šimkovou Vám týmto oznamuje, že z dôvodu zvýšenej chorobnosti a v súlade s Metodickým usmernením 15/2005-R, taktiež po konzultácii s príslušným Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Martine a po dohode so zriaďovateľom školy – Obcou Turčianske Kľačany, zastúpenou starostkou obce Mgr. Lenkou Slávikovou,

             

            PRERUŠUJE výchovno-vzdelávací proces od 16.12.2022 do 22.12.2022 vrátane.  

            Vyučovanie sa začne po vianočných prázdninách, dňa 9.1. 2023 .

             

            Ďakujeme za pochopenie

          • Svätá Lucia, 13. december 2022

          • Niektoré ľudové zvyky sa pretavili aj do kresťanského sviatku, napríklad že na Luciu sa nesmelo priasť, šiť a nič robiť ihlou. Ženy v tento deň oddychovali. Robili sa obchôdzky, kde dievky ale aj chlapci odetí v bielom a s pomúčenými tvárami vinšovali po domoch požehnanie rodiny a vymetali zlé čary i choroby husacími pierkami. Aj my v školičke sme zavŕšili stridžie dni plné mágie a so žiakmi 4. ročníka povymetali kúty v jednotlivých triedach i v Materskej škôlke Vrabček. Ďakujem deťom za aktívny prístup k príprave i realizácií programu.